Tyrväntö - Kirkonkylä

Tyrväntö - Kirkonkylä
Tyrvännön kappeliseurakunnan kirkko sijaitsi vanhastaan Lepaalla, keskellä kartanon aluetta. Kun tämä kirkko oli päässyt huonoon kuntoon, Tyrväntöön ryhdyttiin 1770-luvulla puuhamaan uutta kirkkoa keskemmälle pitäjää, aluksi Vanajaveden rannan tuntumaan Suotaalan Puisniemeen. Kirkon paikka kuitenkin vaihtui, ja kirkonrakentaja Matti Åkerblomin rakentama puinen ristikirkko valmistui Suotaalan Kirkkomäelle, jonka alkuperäinen nimi oli Huoritunmäki. Ensimmäinen jumalanpalvelus pidettiin vielä keskeneräisessä kirkossa syksyllä 1799. Virallisesti kirkko ja kirkkomaa vihittiin käyttöön 6.2.1803. Seurakunnan vähävaraisuuden vuoksi tyrväntöläiset olivat saaneet kuninkaalta poikkeusluvan rakentaa puisen kirkkorakennuksen kivikirkon sijasta. Huoritunmäellä oli ennestään tilattomien mäkitupalaisten ja käsityöläisten mökkejä, ja alueen asutus laajeni etenkin 1800-luvulla. Kirkon ympäristöä alettiin sittemmin nimittää Kirkkoahoksi. Vanha kuva Tyrvännön kirkon ympäristöstä on otettu pohjoisen suunnasta. Kirkon pohjoisenpuoleisella rinteellä sijaitsivat mm. Rosenborgin, Runolinnan, Nenyen ja Louhimon talot sekä opettaja Niemisen huvila. Kuvan vasemmassa reunassa näkyy Suotaalan kylämäen taloja, muun muassa Mattilan ja Anttilan rakennusryhmät.

Nimeke

Tyrväntö - Kirkonkylä

Laji

Koko

1 postikortti, vaaka, 9 x 14 cm

Formaatti

PDF (1,42 Mt)

Säilytyspaikka

Suomalainen kirjakauppa, Hämeenlinna

Julkaisija

KFP KOY

Identifiointitunnus

URN:NBN:fi-fe2019121147238

Oikeudet

88x31.png
Aineisto on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Aineisto on vapaasti käytettävissä. Käytön yhteydessä on mainittava lähde.

Lähteet

Karvonen, Markku ja Ulamo, Erkki, Tyrvännöntie, kulttuuritie päästä päähän. Julkaisussa Tyrvännön joulu 2009. Hattula, 2002.
Ojanen, Eero, Tyrvännön historia. Hattula, 2002.
Tyrvännön kirkko