Kirkko - Hämeenlinna

Kirkko - Hämeenlinna
Postikortti Hämeenlinnan kirkosta on luultavasti painettu 1900-luvun alussa, mutta valokuva on otettu jo aikaisemmin, mahdollisesti vuonna 1888. Samasta kuvasta on ilmestynyt muitakin postikorttiversioita, mm. A. Alopaeuksen kirjakaupan painattamana 1890-luvulla. Kirkko on kuvassa vielä alkuperäisessä asussaan. Ruotsin kuningas Kustaa III lahjoitti 1700-lopulla köyhälle Hämeenlinnan seurakunnalle 4000 riikintaaleria hallintokaupungin arvolle sopivan kirkon saamiseksi vastikään uudelle paikalle siirrettyyn kaupunkiin. Kirkon paikaksi oli Axel Magnus Arbinin laatimassa asemakaavassa määrätty torin ylälaita. Aluksi paikalle suunniteltiin keskitornillista ristikirkkoa, mutta kuningas valitsi lopulta oman hoviarkkitehtinsa Louis Jean Desprez’n suunnitelman. Hämeenlinnan kirkosta tulikin antiikin esikuvien mukainen rotunda, pyöreä, kupolilla varustettu kirkkorakennus, jossa myös alttari oli keskellä kirkkosalia ja porrasmaisesti kohoavat penkit sen ympärillä. Kirkon sisämaalaus toteutettiin vuonna 1828. Arkkitehti Desprez oli tehnyt suunnitelmia myös kellotorniksi, mutta torni rakennettiin kuitenkin vasta vuonna 1837 intendentinkonttorissa tehdyn suunnitelman mukaan. Ennen sitä kellotornin tilalla oli vanhasta kaupungista siirretty tapuli, joka tuhoutui Hämeenlinnan palossa vuonna 1831.

Nimeke

Kirkko - Hämeenlinna

Muu nimeke

Kyrkan - Tavastehus

Julkaistu

Julkaistu painettuna: Imp. K. F. Björkbom.

Julkaisuaika

1900-1909

Kieli

fi
sv

Laji

Koko

1 postikortti, vaaka, 9 x 14 cm

Formaatti

PDF (0,85 Mt)

Säilytyspaikka

Hämeenlinnan postimerkkikerho ry. (Matti Parkkosen yksityiskokoelma)

Julkaisija

Hämeenlinnan kaupunginkirjasto

Julkistamisajankohta

2015-04

Identifiointitunnus

URN:NBN:fi-fe2019121147451

Oikeudet

88x31.png
Aineisto on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Aineisto on vapaasti käytettävissä. Käytön yhteydessä on mainittava lähde.

Huomautus

Saman postikorttikuvan on julkaissut myös A. Alopaeuksen kirjakauppa 1890-luvulla.

Lähteet

Knapas, Marja Terttu, Hämeenlinnan kirkko – pohjoisen Pantheonin syntyhistoriaa. Julkaisussa Arx Tavastica 11. Hämeenlinna 2001.