Tuuloksen työväentalo

Tuuloksen työväentalo
Tuuloksen työväenyhdistys Alku perustettiin vuonna 1905. Kaksi vuotta myöhemmin perustettiin rakennusrahasto oman talon rakentamista varten. Tontti vuokrattiin Pohjoisten kartanolta vuonna 1908, ja Lammilta Ronnin kylästä Heikkilältä ostettiin talo, joka siirrettiin vuokratontille. Talo valmistui 1909, ja se toimi yhdistyksen kokouspaikkana. Talon toiseen kerrokseen tuli juhlasali, jossa järjestettiin varojen keräämiseksi iltamia, esitettiin näytelmiä ja pidettiin arpajaisia. Vuonna 1917 taloa laajennettiin rakentamalla näyttämö talon jatkoksi. Vuoden 1918 sisällissodan jälkeen työväentalo suljettiin ja työväenyhdistyksen irtain omaisuus takavarikoitiin. Talo saatiin kuitenkin jo seuraavana vuonna takaisin yhdistyksen käyttöön. Vuonna 1927 työväentaloa laajennettiin ja rakennettiin uusi näyttämö. Alueen siirryttyä kauppias Salosen omistukseen vuonna 1938 työväenyhdistys neuvotteli tontin ostamisesta, mutta neuvottelut kariutuivat ja tontti siirtyi Leo Häppölän omistukseen. Vuonna 1941 työväenyhdistys sai kuitenkin ostettua tontin. Sodan jälkeen vuonna 1944 alkoi vilkas toiminta iltamineen, kunnes maaltamuuton seurauksena talon käyttö alkoi vähetä ja talo itsekin rappeutua. 1980-luvun lopulla taloa jälleen korjattiin: tehtiin uusi vesikatto ja ulkopinta uusittiin. Sisätilojen korjaus alkoi 1987 valtion avustuksella ja talkootyönä. Nykyään työväentalon salia vuokrataan. Entinen talonmiehen asunto ja kahvilan tilat on kunnostettu vuokrattavaksi asunnoksi.

Tekijä

Nimeke

Tuuloksen työväentalo

Muu nimeke

Tuuloksen työväenyhdistyksen talo. Mittauspiirustus. Julkisivu

Julkaisuaika

1986

Kieli

fi

Laji

Koko

1 piirustus

Formaatti

PDF (1,16 Mt)

Säilytyspaikka

Yksityisomistuksessa.

Julkaisija

Hämeenlinnan kaupunginkirjasto

Julkistamisajankohta

2011-05

Identifiointitunnus

URN:NBN:fi-fe2019121147103

Oikeudet

88x31.png
Aineisto on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Aineisto on vapaasti käytettävissä. Käytön yhteydessä on mainittava lähde.

Huomautus

Nykyinen osoite: Pohjoistentie 27. - Alkuperäistä rakennusvuotta ei tiedetä, siirto nykyiselle paikalle v. 1909, useita korjauksia. - Rakennus on säilynyt.

Lähteet

Tapaila, Asta, Tuuloksen työväentalolla pitkä historia. Hämeen Kansa 26.10.1990.
Tuuloksen työväentalo Häme-wikissä.