Wetterhoffin talo (Palokunnankatu 9)

Wetterhoff, fasadi Panimokadulle
Wetterhoff, fasadi Rantatorille
Fredrika Wetterhoffin työkoulu aloitti toimintansa Hämeenlinnassa vuonna 1885 Rouvasväen yhdistyksen tiloissa. Kun tilaan ei mahtunut kangaspuita, Fredrika siirsi koulun kotiinsa. Oppilaita oli aluksi kahdeksan. Vuonna 1890 käsityökoulua varten vuokrattiin Vanajaveden rannalta talo, jonka Wetterhoff osti kolme vuotta myöhemmin koulun toimipaikaksi. Talossa oli aikaisemmin ollut mm. yleinen sauna, joten korjauksia oli tehtävä: yläkertaan rakennettiin kutomosalit, johtajattaren asunto ja oppilasasuntoja. Alakertaan tuli luentosali, oppilashuoneita, värjäystilat, puusepänverstas ja myymälä.
Koulun vanhin tiilirakenteinen osa oli asuinrakennuksena ilmeisesti jo 1860-luvulla, jolloin tontti oli J. F. Lönnholzin hallussa. Vuodelta 1878 on säilynyt ulkoasun muutospiirustus. Arkkitehti Lambert Pettersson suunnitteli vuonna 1922 muutoksen, jossa rakennuksen itäosaa korotettiin yhdellä kerroksella. Muutostyö valmistui vuonna 1925, ja vuonna 1929 myös Palokunnankadun puoleinen osa korotettiin kolmikerroksiseksi rakennusmestari Onni A. Purasen suunnitelmien mukaan.
Kadunkulman viisikerroksinen tiilirakennus on vuodelta 1937, ja sen suunnitteli arkkitehti Harry W. Schreck. Torinpuoleinen asuntolasiipi Arjanlinna on vuodelta 1933. Se on rakennusmestari Vihtori Longan käsialaa. Myös kaupunginpuutarhuri Veli Sorman pihasuunnitelma on 1930-luvulta. Lisätilaa tarvittiin seuraavan kerran 1960-luvun alussa, jolloin Mika Ernon suunnitteli vielä yhden lisäsiiven. Viimeisin lisäys Wetterhoffin kortteliin on Esko Kahrin 1990-luvun alussa suunnittelema koulurakennus. Nykyisin tämä Paasikiven tien suuntainen rakennus on kaupungin virastotalona. Entinen Wetterhoffin oppilaitos toimii osana Hämeen ammattikorkeakoulua ja Koulutuskeskus Tavastiaa.

Nimeke

Wetterhoffin talo (Palokunnankatu 9)

Muu nimeke

Lisärakennus- ja muutospiirustus tontilla No 4 kortteli No 2 Hämeenlinnan kaupungissa

Julkaisuaika

1922

Kieli

fi

Laji

Koko

2 piirustusta

Formaatti

PDF1 (2,20 Mt)
PDF2 (2,17 Mt)

Säilytyspaikka

Hämeenlinnan kaupunginarkisto

Identifiointitunnus

URN:NBN:fi-fe2019121147484

Oikeudet

88x31.png
Aineisto on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Aineisto on vapaasti käytettävissä. Käytön yhteydessä on mainittava lähde.

Huomautus

Muu osoite: Wetterhoffinkatu 4. - Rakennus on säilynyt muutettuna.

Lähteet

Koskimies, Y. S., Hämeenlinnan kaupungin historia IV 1875-1944. Hämeenlinna 1966.
Putkonen, Lauri, Kyliä ja kortteleita : Hämeenlinnan ja Hattulan rakennuskulttuuriselvitys. Hämeenlinna 2003.
Wetterhoff maailmasta.