Skogsterin tavaratalo (Raatihuoneenkatu 8)

Skogsterin tavaratalo
Piparkakkutalo pihan puolelta, tavaratalon läpileikkauspiiros
Piparkakkutalo ja tavaratalo, fasadit länteen
Tuusulasta velkaantuneesta kotitalosta lähtenyt Anders Gustaf Skogster teki ensin töitä juoksupoikana ja liikeapulaisena Hämeenlinnassa. Vuonna 1895 hän osti veljeltään Felixiltä Grönlundin entisen siirtomaatavarakaupan. Liike menestyi ja 11 vuotta myöhemmin (1906–1907) Skogster rakennutti paikalle uudenaikaisen tavaratalon, jonka arkkitehtina oli Selim A. Lindqvist. Skogsterin liiketalo on kaksikerroksinen kulmastaan pyöristetty jugendrakennus. Kulmassa on kaarevalinjainen torni. Raatihuoneenkadun puoleiset pikkutornit rakennettiin matalampina kuin ne ovat piirustuksessa. Talo oli Suomen ensimmäisiä rakennuksia, joissa käytettiin raudoitettuja välipohjia. Näin saatiin avarat yhtenäiset myymälätilat. Liiketilaa oli 1350 neliömetriä. Paikallislehti kutsuikin taloa liikepalatsiksi. Tavaratalossa myytiin kankaita, lasia, posliinia, lamppuja, rauta- ja rakennustarvikkeita, maatalousvälineitä jne. Liikkeessä oli jo 1920–30-luvuilla 70–80 työntekijää. Skogsterin liikerakennus on kokenut monia muodonmuutoksia 1920-luvun jälkeenkin, jolloin Raatihuoneenkadun puolelle rakennettiin lisäsiipi.
Taempana oleva jugendtyylinen ns. Piparkakkutalo valmistui vuonna 1906 Skogsterin perheen asunnoksi. Talo on satulakattoinen suorakaiteen muotoinen rakennus, jonka julkisivua elävöittävät erkkerit, pieniruutuiset ikkunat ja osittainen paanuvuoraus. Kellarikerros ja vasen siipiosa ovat kiveä, muutoin talo on hirttä. Rakennus toimii nykyään ravintolana. Piparkakkutalo oli joutua purku-uhan alle 1980-luvun alussa, kun taloa ei ollut merkitty asemakaavamuutokseen suojeltavaksi. Sisäasiainministeriö ja korkein hallinto-oikeus palauttivat asemakaavamuutoksen Hämeenlinnan kaupungin valituksesta huolimatta.

Tontin historiaa
Ensimmäinen liikerakennus Raatihuoneenkadun ja Kirkkorinteen kulmaan tuli jo vuonna 1869, kun J. F. Grönlund sai maistraatilta luvan avata puurakenteiseen taloonsa oven kadulle päin sekatavarapuotia varten. Grönlund myi liikkeensä Felix Skogsterille, jolta sen osti myöhemmin veli Anders Gustaf Skogster.

Nimeke

Skogsterin tavaratalo (Raatihuoneenkatu 8)

Muu nimeke

Piirustukset rakennuksille tontille No 51 läntiselle osalle, Kirkkokadun varella 13ssa korttelissa Hämeenlinnan kaupungissa

Julkaisuaika

1906

Kieli

fi

Laji

Koko

3 piirustusta

Formaatti

PDF1 (3,61 Mt)
PDF2 (3,97 Mt)
PDF3 (4,22 Mt)

Säilytyspaikka

Hämeenlinnan kaupunginarkisto

Julkaisija

Hämeenlinnan kaupunginkirjasto

Julkistamisajankohta

2011-05

Identifiointitunnus

URN:NBN:fi-fe2019121147492

Oikeudet

88x31.png
Aineisto on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Aineisto on vapaasti käytettävissä. Käytön yhteydessä on mainittava lähde.

Huomautus

Muu osoite: Kirkkorinne 2. - Rakennukset ovat säilyneet.

Lähteet

Kuusterä, Antti, Hämeenlinnalaisen suuryrittäjän nousu ja tuho. Julkaisussa Hämeenlinna-Wanaja : kotiseutujulkaisu XLV. Hämeenlinna 1995.
Laitila, Inka-Maria, Kodin kaunein jugend. Hämeenlinna 1992.
Lindeqvist, K. O., Hämeenlinnan kaupungin historia III osa, vuosina 1809–75. Hämeenlinna 1930.
Raittinen, Hannu, Uusi rakennussuojelulaki - uudet haasteet. Julkaisussa Hämeenlinna-Wanaja : kotiseutujulkaisu XXXVI. Hämeenlinna 1986.
Rakennettu Häme. Maakunnallisesti arvokas rakennusperintö. Hämeen liitto 2003."