Anniskeluyhtiön talo (Raatihuoneenkatu 6)

Anniskeluyhtiön talo
Piharakennus
Vuonna 1875 perustetun Hämeenlinnan Anniskeluosakeyhtiön talo oli Hämeenlinnan suuren "viinasodan" tulosta. Vuonna 1887 voimaan tullut laki antoi kaupunkien valtuustoille vallan lakkauttaa paloviinan myynti. Raittiusliike vaati myyntikieltoa, jolloin Hämeenlinnan valtuusto päätti monopolisoida myynnin. Monopoli oli Suomen oloissa harvinaisen aukoton. Yhtiöllä oli yksinoikeus paloviinan anniskeluun ja lupa pitää kolmea ravintolaa kaupungissa. Voitoista jyvitettiin 2/3 kaupungin kassaan. Anniskeluyhtiö rakennutti vuonna 1889 oman talon, jonka jugendtyyli näkyy lähinnä rikkaassa koristelussa. Pyöristettyä kulmaa koristaa torniaihe ja kaksi parveketta. Viininlehväkoristeet viittaavat talon käyttöön. Kivisessä liiketalossa on kaksi kerrosta ja kellaritilat. Suuret viinikellarit ja viinakauppa sijaitsivat alakerrassa. Ensimmäisessä kerroksessa oli konjakkikauppa, viinakauppa ja työväen anniskeluravintola Tillikka. Toiseen kerrokseen oli sijoitettu raittiusravintola ja asuintiloja.
Vuonna 1919 voimaan astunut kieltolaki lopetti yhtiön toiminnan. Yhtiö luovutti rakennuksen kaupungille pilkkahinnalla, ja vuodesta 1918 vuoteen 2010 rakennus toimi virastotalona ja käytännössä myös Hämeenlinnan kaupungintalona 1940-luvulle saakka. Sisätilat ovat muuttuneet, mutta mm. peiliovet ja vanhat rappukäytävät ovat säilyneet.

Muu tekijä

Nimeke

Anniskeluyhtiön talo (Raatihuoneenkatu 6)

Muu nimeke

Piirustus uutisrakennukselle tontille No 49 korttelissa No 12 Hämeenlinnassa

Julkaisuaika

1899

Kieli

fi

Laji

Koko

2 piirustusta

Formaatti

PDF1 (4,68 Mt)
PDF2 (2,72 Mt)

Säilytyspaikka

Hämeenlinnan kaupunginarkisto

Identifiointitunnus

URN:NBN:fi-fe2019121147493

Oikeudet

88x31.png
Aineisto on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Aineisto on vapaasti käytettävissä. Käytön yhteydessä on mainittava lähde.

Huomautus

Muu osoite: Rauhankatu 8. - Rakennus on säilynyt.

Lähteet

Aitola, Heikki, Jugendista Hämeenlinnassa. Julkaisussa Hämeenlinna-Wanaja : kotiseutujulkaisu XLV. Hämeenlinna 1995.
Hämeenlinna - Tavastehus. Arx Tavastica 8. Hämeenlinna 1989.
Koskimies, Marianne, Henrik Reinhold Helin ja jugendarkkitehtuurin tulo Hämeenlinnaan. Julkaisussa Arx Tavastica 2. Hämeenlinna 1970.
Laitila, Inka-Maria, Kodin kaunein jugend. Hämeenlinna 1992.