Kunnallissauna (Koulukatu 5)

Kunnallissauna (Koulukatu 5)
Kunnallisen kylpylaitoksen suunnitteli arkkitehti Birger Brunila (1882–1979) ja rakennutti vuonna 1912 yhtiö, jonka suurin osakas oli Hämeenlinnan kaupunki. Kylpylaitoksen aikaan jugend oli jäämässä syrjään ja klassistinen ornamentiikka palaamassa muotiin. Kylpylaitos on säterikattoinen, kaksikerroksinen tiilirakennus. Siinä on kaarevia muotoja räystäissä ja rakennuksen kulmassa, mutta yleisilmeeltään se on klassisen selkeä. Ikkunat ovat pieniruutuiset, mutta kehyksettömät. Rakennukseen liittyy Koulukadun puolella yksikerroksinen siipirakennus. Brunila oli suunnitellut ylä- ja kellarikerrosten tiilipinnat muuta osaa tummemmiksi. Näitä koristerappauksia ei rakennusvaiheessa eikä vielä vuoden 1970 peruskorjauksessakaan varojen puutteessa toteutettu, vaikka talo rapattiinkin. Myös ovien kehykset ja kulmaikkunoiden väli on piirroksessa koristeltu ornamenteilla. Saunan sisäänkäynti oli Linnankadun ja Koulukadun kulmassa. Halvimmat, yleiset saunat olivat länsipään ensimmäisessä kerroksessa. Kunnallissauna toimi 1960-luvulle asti. Myöhemmin rakennuksessa on ollut mm. Yleisradion tiloja. Nykyään siinä on toimisto- ja liiketiloja. Sisätiloissa alkuperäistä ovat pääporras kaiteineen ja porrastasanteiden laattalattiat.

Tekijä

Nimeke

Kunnallissauna (Koulukatu 5)

Muu nimeke

Piirustus kylpylaitokseksi rakennettava tontille No 142 korttelissa No 32 Hämeenlinnan kaupungissa. Fasadi Koulukadulle päin = Ritning till badinrättning av sten avsedd att uppföras å tomten No 142 i kvareret No 32 i Tavastehus stad. Fasad mot Skolgatan

Julkaisuaika

1910

Kieli

fi
sv

Laji

Koko

1 piirustus

Formaatti

PDF (1,91 Mt)

Säilytyspaikka

Hämeenlinnan kaupunginarkisto

Julkaisija

Hämeenlinnan kaupunginkirjasto

Julkistamisajankohta

2011

Identifiointitunnus

URN:NBN:fi-fe2019121147496

Oikeudet

88x31.png
Aineisto on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Aineisto on vapaasti käytettävissä. Käytön yhteydessä on mainittava lähde.

Huomautus

Muu osoite: Linnankatu 9. - Rakennus on säilynyt.

Lähteet

Hämeenlinna - Tavastehus. Arx Tavastica 8. Hämeenlinna 1989.
Koskimies, Y. S., Hämeenlinnan kaupungin historia IV 1875–1944. Hämeenlinna 1966.