Kämärin talo (Raatihuoneenkatu 13)

Kämärin talo (Raatihuoneenkatu 13)
Kämärin talo oli ehkä erikoisin jugendarkkitehti Henrik Reinhold Helinin luomuksista. Se oli osittain kolme-, osittain nelikerroksinen kapeahko punatiilinen rakennus Raatihuoneen vieressä. Arkkitehti Helin oli käynyt vuonna 1899 tutustumassa englantilaiseen, skotlantilaiseen, belgialaiseen, hollantilaiseen ja ranskalaiseen jugendiin. Kämärin talossa jugend oli nyt ensi kertaa Hämeenlinnassa muutakin kuin pintaornamentiikkaa. Rakennuksen fasadi oli täysin uudenlainen: se koostui neljästä erikorkuisesta ja erityyppisestä jaksosta. Koristeina oli mm. vähemmän jugendtyyppisiä ikkunoiden tiilikehyksiä ja kolmen ikkunan ryhmiä. Selvää jugendia olivat kierteiset puolipylväät, koristeelliset rännit, kierukat ja hevosenkenkäikkunat. Pääoven kivipilareihin suunniteltuja vesilintuaiheita ei valmiissa talossa ollut. Uutta Helinillä olivat mm. toisen kerroksen uloke kivipäätyineen ja rautakalterit alakerrassa. Sisätilat olivat vielä melko tavanomaisia, paitsi että toisesta kerroksesta kolmanteen johti kierreportaikko, jonka kaiteissa oli kierteitä, kierukoita ja palloja. Tiilipintaisen, osittain rapatun rakennuksen ensimmäinen omistaja oli kauppias Jalmari Kämäri. Kämärin talossa toimineita liikkeitä ovat mm. Hj. Salon kultasepänliike, Laakson jalkineliike, Kärkkäisen lihakauppa ja Hämeenläänin palovakuutusosakeyhtiö. Rakennus purettiin Keskustalon tieltä 1960-luvun alkupuolella.

Muu tekijä

Nimeke

Kämärin talo (Raatihuoneenkatu 13)

Muu nimeke

Piirustus kiwirakennukselle tontilla 34 kort. 9 Hämeenlinnassa

Julkaisuaika

1900

Kieli

fi

Laji

Koko

1 piirustus

Formaatti

PDF (3,45 Mt)

Säilytyspaikka

Hämeenlinnan kaupunginmuseo

Julkaisija

Hämeenlinnan kaupunginkirjasto

Julkistamisajankohta

2011

Identifiointitunnus

URN:NBN:fi-fe2019121147036

Oikeudet

88x31.png
Aineisto on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Aineisto on vapaasti käytettävissä. Käytön yhteydessä on mainittava lähde.

Huomautus

Rakennus purettiin v. 1963.

Lähteet

Aitola, Heikki, Jugendista Hämeenlinnassa. Julkaisussa Hämeenlinna-Wanaja : kotiseutujulkaisu XLV. Hämeenlinna 1995.
Hämeenlinna - Tavastehus. Arx Tavastica 8. Hämeenlinna 1989.
Koskimies, Marianne, Henrik Reinhold Helin ja jugendarkkitehtuurin tulo Hämeenlinnaan. Julkaisussa Arx Tavastica 2. Hämeenlinna 1970.
Koskimies, Y. S., Hämeenlinnan kaupungin historia IV 1875-1944. Hämeenlinna 1966.
Laitila, Inka-Maria, Kodin kaunein jugend. Hämeenlinna 1992.