Pöystilän lomakoti Lammilla

Pöystilän lomakoti Lammilla
Pöystilän lomakoti Lammilla
Pöystilän tila sijaitsee Lammin Porraskoskella Kuohijärven itärannalla. Paikalla on alun perin ollut Lieson Simolan torppa, joka itsenäistyi 1920-luvun alussa. Pöystilän tilalle valmistui uusi päärakennus vuonna 1933, jolloin Maria ja August Pöystilä aloittivat täysihoitolan pidon. Heidän poikansa Heikki Pöystilä sisarensa Idan ja myöhemmin vaimonsa Annikin kanssa jatkoi toimintaa. Monista Pöystilän asiakkaista tuli vakiovieraita, jotka palasivat nauttimaan maalaiselämästä yhä uudestaan. Elämä oli kesäisin todella vilkasta Porraskoskella ja läheisessä Järventaustan kylässä, jossa oli parhaimmillaan viisi täysihoitolaa. Pöystilän kuuluisia vieraita olivat mm. George de Godzinsky ja kirjailija Hilja Haahti puolisonsa Ilmari Krohnin kanssa. Sota-aikana Pöystilässä ja muuallakin Porraskoskella ja Järventaustalla oli majoittuneena satakunta juutalaispakolaista. Lomakodin päärakennus paloi syksyllä 1958, mutta jo seuraavana keväänä juhlittiin kuvassa olevan uuden päärakennuksen tupaantuliaisia. Pöystilän täysihoitola toimii edelleen Porraskoskella saman suvun ylläpitämänä.

Nimeke

Pöystilän lomakoti Lammilla

Julkaisuaika

aikaisintaan 1959

Kieli

fi

Laji

Koko

1 postikortti, vaaka 9 x 14 cm, 1 postikortti, vaaka 10 x 15 cm

Formaatti

PDF1 (0,12 Mt), PDF2 (0,17 Mt)

Säilytyspaikka

Pauli Riihilahden yksityiskokoelma

Julkaisija

Hämeenlinnan kaupunginkirjasto

Julkistamisajankohta

2016-05

Identifiointitunnus

URN:NBN:fi-fe2019121147075

Oikeudet

88x31.png
Aineisto on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Aineisto on vapaasti käytettävissä. Käytön yhteydessä on mainittava lähde.

Huomautus

Erilliset kortit

Lähteet

Lähde, Heikki K., Kesävierastoiminta alkoi ilman sähköä ja puhelinta. Julkaisussa Lammin kotiseutulehti 1995. Lammi 1995.
Porraskoski-Järventausta : menneisyyttä sanoin ja kuvin. Lammi 2004.
Riihilahti, Pauli, Porraskoski-Järventausta - kappale kauneinta Hämettä. Julkaisussa Lammin kotiseutulehti 2001. Lammi 2001.