Onni Wetterhoff

Tiedostot

Onni Wetterhoff

Onni Wetterhoff syntyi vuonna 1835 Helsingissä. Wetterhoffin vanhemmat olivat Hämeen-Uudenmaan laamannikunnan laamanni Georg Adolf Wetterhoff ja Sofia Juliana Karolina Stjernvall. Laamanni Wetterhoff omisti äitinsä perintönä Vesunnan kartanon Hattulassa ja vuodesta 1855 alkaen myös Inkalan kartanon. Hänen vanhempi veljensä oli toimittaja ja kirjailija Karl Gustaf Wetterhoff ja nuorempia sisariaan Wetterhoffin kotiteollisuusopiston perustaja Fredrika Wetterhoff ja voimistelunopetuksen kehittäjänä tunnetuksi tullut Mathilda Asp. 

Onni Wetterhoff oli jo poikavuosinaan innokas erämies ja metsissä samoilija. Hänellä ei ollut kiinnostusta opiskeluun, joten hän lopetti lukion kesken ja pestautui Hämeenlinnan tarkk'ampujapataljoonaan vuonna 1854. Armeijassa vierähti viitisen vuotta, ja sen jälkeen hän siirtyi Evolle opiskelemaan metsänhoitajaksi. Wetterhoff kokeili myös mm. näyttelijän ja ravintoloitsijan uraa Helsingissä ja johti Venäjällä ruotsalaista puutavarayritystä. Lyhyestä avioliitosta ruotsalaisen Anna Nescherin kanssa syntyi poika Adolf Fredrik ja tytär Hanna Sofia. Adolf Fredrik eli Fritz Wetterhoff tuli aikanaan tunnetuksi jääkäriliikkeen organisoijana.

Kirjoittamisen Onni Wetterhoff aloitti vasta 1880-luvun alussa muutettuaan jälleen Hämeenlinnaan. Häntä on sanottu Suomen eräkirjallisuuden Lönnrotiksi. Oman metsästysharrastuksen ohella hän kuunteli myös muiden tarinoita ja haastatteli vanhoja erämiehiä ja kirjasi nämä tarinat muistiin jälkipolvia varten. Wetterhoffin pääteos Från skog och sjö ilmestyi kahtena osana vuosina 1883–1887, ja käännettiin suomeksi vuosina 1887–1888. Uusi suomennos ilmestyi vuonna 2004. Onni Wetterhoff kuoli vain 56-vuotiaana helmikuussa 1892. 

---

Lähteet:

Leikola, Matti: Suomalaisen eräkirjallisuuden varhaisin edustaja. Teoksessa Wetterhoff, Onni: Saloilta ja vesiltä. Helsinki 2004.

Onni Wetterhoff